• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt2014. április 6. fontos dátum volt az ország életében, mivel újra országgyűlési választásokra került sor. Az eredményeket mindenki ismeri, hisz a különböző médiumok szinte csak erről szóltak az utóbbi napokban. Mi ezért most elemzésünkkel szűkebb lakóhelyünkre, az Edelényi Kistérségre fókuszálunk. Ez a terület két egyéni választókerületbe lett besorolva. Az északabbra fekvő települések az Ózdi, míg a délen, délkeleten lakók a Kazincbarcikai Választókerület képviselő jelöltjeire szavazhattak. Az alábbiakban kicsit körbejárjuk - a teljesség igénye nélkül - hogy a több mint 40 településen hogyan alakultak az eredmények.


A térséget érintő mindkét választókerületben a Fidesz-KDNP, illetve a jobboldali képviselő-jelölt nyert, az ózdiban Riz Gábor a voksok 37,76 %-át kapta. Ezzel maga mögé szorította Egyed Zsoltot (Jobbik), aki a szavazatok 29,64 %-át gyűjtötte be, valamint Nyakó Istvánt a baloldali Kormányváltó Erők jelöltjét, ő 24,76 %-os eredményt ért el.
A kazincbarcikai kerületben Demeter Zoltán (Fidesz-KDNP) 37,14 %-al végzett az élen. Mögötte szoros verseny alakult ki: Klimon István (MSZP-Együtt-DK-PM-LPM) mindössze 63 szavazattal előzte meg Miklós Árpádot (Jobbik), ők a szavazatok 27,95 ill. 27,81 %-át szerezték meg.

 

Így szerepelt az öt legnépszerűbb párt

Ha összehasonlítjuk az öt legtöbb szavazatot begyűjtő párt szereplését térségünkben az országos eredményeikkel, láthatjuk, hogy a Fidesz-KDNP fölénye régiónkban is érvényesül. Az országos listán második legtöbb szavazatot kapó baloldali összefogást (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) viszont megelőzi a Jobbik, míg az LMP-re leadott szavazatok alig haladják meg az 1 %-ot, szemben a párt 5 %-on felüli országos eredményével. Az ötödik legtöbb szavazatot begyűjtő párt mind országosan, mind a mi régiónkban a Munkáspárt volt.

alt

 

A települések döntő többségén kormánypárti siker

Az Edelényi Kistérség 46 településéből 37-ben a Fidesz-KDNP volt a legnépszerűbb párt. A Jobbik 7 községben tudta megelőzni őket. Ezek - Perkupa kivételével - mindegyike kis falu, ahol nem éri el a választásra jogosultak száma a 300-at. Míg a baloldali Kormányváltó Erők csupán Tornabarakonyban tudták megnyerni a szavazást. Itt a 16-ból 7 szavazatot kaptak (43,75 %). Tornaszentandráson holtverseny alakult ki a Fidesz és a Jobbik között.
A legnagyobb fölénnyel Bódvalenkén tudott győzni a Fidesz-KDNP, itt a szavazatok 93,2 %-át begyűjtötték, de rájuk szavazott az elsöprő többség Tornanádaskán (88,9 %), Szinben (76,8 %) illetve Lakon is (76,3 %).
Azon a 7 településen, ahol a Jobbik nyert már nem találunk ilyen magas százalékokat. Egyedül Nyomáron sikerült megszerezniük a szavazatok több mint 50 %-át (50,3 %). Az összes többi településen jóval 50 % alatti támogatottsági aránnyal tudtak a legsikeresebb párt lenni, pl. Tornaszentjakabon 45,8 %, Zilizen 45,2 %.
Érdekesség, hogy a „zöld pártként” számon tartott LMP Jósvafőn érte el a legnagyobb támogatottságot, a lakosság 9,9 %-a szavazott rájuk. Ez valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága Jósvafőn található és hangsúlyosabb szerepet kap a környezetvédelem a településen.
Az ötödik legnépszerűbb párt összességében a Munkáspárt volt, ők Varbócon érték el a legjobb eredményt, a szavazók 2,4 %-a gondolta úgy, hogy őket támogatja.

alt

 

A képviselő-jelöltek választásán is hasonló eredmények születtek

Nagyjából ugyanezt a képet kapjuk, ha az országgyűlési képviselőkre leadott voksokat tekintjük át. A Fidesz jelöltjei 37 településen nyertek. A Jobbik képviselője 8 településen kapta a legtöbb szavazatot, míg a baloldal jelöltje csupán Tornabarakonyban mondhatja el ugyanezt magáról. Mindössze 3 településen fordult elő, hogy nem a településen győztes párt képviselő-jelöltje kapta a legtöbb voksot is egyben. Szinpetriben és Szalonnán a Fidesz győzelem ellenére Egyed Zsolt Jobbikos képviselő nyert „egyéniben”, Tornaszentjakabon pedig fordítva történt: a legtöbb szavazatot a Jobbik kapta ugyan, de az ott lakók úgy gondolták, hogy a Fidesz jelöltje, Demeter Zoltán tudná leghatékonyabban képviselni őket. A Tornaszentandráson kialakult holtversenyt Riz Gábor a maga javára tudta fordítani.

 

A részvétel csökkent az előző választásokhoz képest

A részvételi arányokról szóló adatok az utóbbi 3 országgyűlési választás során folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak, mind országos szinten, mind Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Magyarországon 2006-ben még a választók 67,83 %-a gondolta úgy, hogy leadja a voksát, idén már csak 61,24 % (98,92 % feldolgozottság mellett). Megyénkben is visszaesés tapasztalható, a 2006-os választáshoz képest több mint 5 %-al zuhant a résztvevők száma (63,88 %-ról 58,66 %-ra).
Általánosságban elmondható, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében rosszabbak a megjelenési statisztikák, mint az ország egészét tekintve.
Az Edelényi Kistérség 46 településén a 2006-ban ill. 2010-ben tapasztalható 60 % feletti részvételi arányhoz képest csökkenés volt megfigyelhető. 2006-ban még szinte azonos értékeket mutatott a statisztika a megyei átlaggal, de 2010-re a Borsod megyében folyamatosan csökkenő részvétellel ellentétben nálunk nem esett azok száma, akik az urnákba dobták borítékaikat. Az idén ezzel szemben a megyei átlag alatti volt a részvétel településeinken: a szavazók 59,01 %-a tette le a voksát valamelyik párt mellett. Ez a jelentős, több mint 5 %-os visszaesés. A kisebb településeken döntően nem változtak az elmúlt 4 ill. 8 évhez képest az arányok. Viszont ha megvizsgáljuk térségünk három legtöbb választópolgárral rendelkező települését, látható, hogy mindegyikben csökkent a választókedv. Edelényben mintegy 10 %-al, Szendrőben majdnem 3 %-al, Boldván pedig 1,5 %-al kevesebb polgár szavazott, mint 4 éve.

alt

 

Településenként vizsgálva a helyzetet az derül ki, hogy a kisebb lélekszámú falvakban átlagosan magasabb volt a részvétel, mint azokban a nagyobb falvakban, városokban, ahol több száz vagy ezer választópolgár él. A 19 bejegyzett választóval rendelkező Debrétén volt a legmagasabb a megjelenők száma, 17 fő részt vett a választáson, ez 89,5 %-os megjelenést jelent, de Irotán, Viszlón, Galvácson vagy Égerszögön is meghaladja a résztvevők aránya a 75 %-ot. Közös ezekben a településekben, hogy sehol sem éri el a 100 főt a választók száma. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy egy néhány tíz, vagy pár száz fős településen fontosabbnak érzik a szavazatukat a lakosok, mint egy olyan helyen, ahol tömegek adják le voksukat. Erre minden okuk meg is van, hisz a szavazatok megoszlásának köszönhetően sok kisfaluban izgalmasan alakultak a választások. Bódvarákóban pl. két szavazat döntött a Fidesz-KDNP javára a Jobbikkal szemben, Rakacán 3 szavazattal nyert a kormánypárt a Kormányváltó Összefogás előtt, a legkisebb különbség pedig Szőlősardóban alakult ki, ott a Fidesz 28, a Kormányváltás névre keresztelt ellenzéki összefogás és a Jobbik pedig egyaránt 27-27 szavazatot kapott. Tornaszentandráson 39-39 szavazattal holtverseny alakult ki a Fidesz és a Jobbik között. Látható tehát, hogy egy-egy kisebb település választási eredményeit akár egy család távolmaradása is döntően befolyásolhatta.

Katt a képre, s megjelenik nagyobban.

Nem született meglepetés

Összességében a „nálunk” megszületett eredmények megfelelnek az előzetes várakozásoknak, illetve az elemzők jóslatainak. A Fidesz-KDNP pártszövetség sikere nagyjából megegyezik az országos átlaggal. A Jobbik második helye sem meglepő annak fényében, hogy a közvélemény-kutatások alapján a párt támogatottsága nagyobb a hátrányos helyzetű régiókban illetve az ország keleti - észak-keleti felében. Az országosan második legtöbb mandátumot megszerző Kormányváltó Erők szövetsége (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) csak a harmadik legnépszerűbb párt tudott lenni, ami azzal állhat összefüggésben, amit többek között ők maguk is megjelöltek a kudarc egyik okaként: nem tudták a szegényebb rétegeket megfelelő módon megszólítani. Az LMP legnagyobb szavazóbázisai pedig a fővárosban, illetve a nagyobb városainkban összpontosulnak, így az ő gyengébb szereplésük sem okozott meglepetést. A kis pártok közül a Magyarországi Cigány Párt szerepelt a legjobban, magabiztosan előzték meg vetélytársaikat. Mögöttük szoros a mezőny, a többi kis pártot pár szavazat választja el egymástól, egyikőjük sem tudott 50 szavazat fölött teljesíteni.

Ábrák: Dusnoki Kornél

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.