• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altAz edelényi lakosok a városi televízió képújságából értesülhettek arról, hogy hamarosan térfigyelő kamerák felszerelésére kerül sor a város több pontján. Konkrét információ arról azonban nincs, hogy a kamerák mikortól kerülnek használatba és, hogy mely pontokon kerülnek elhelyezésre. Többek között erről is kérdezem Baranyi Ferencet, az edelényi polgármesteri kabinet munkatársát.

 

Edelény belvárosa az elmúlt időben jelentősen megváltozott, megújult. A térfigyelő kamerák kihelyezése összefüggésben van ezzel?

Nem kimondottan és kizárólag a belváros felújításával van összefüggésben a térfigyelő rendszer kiépítése. Ahogy Molnár Oszkár polgármester (független) fogalmazott a március 19-i testületi ülésen a rendőrség beszámolója kapcsán (merthogy a beruházásról nemcsak a városi televízió képújságán keresztül, hanem a nyilvános üléseken, és azok közvetítése révén is értesülhettek a lakosok): „durva és egyre durvább világot élünk mindenfelé”. Konkrétan, edelényi példaként a virágládák felborogatását, a római katolikus templomnál az úttestet és a járdát elválasztó korlát kitörését vagy a térkövek felszaggatását említette. A közterületi vandalizmus megfékezésén túl azonban az itt élők nyugalmának és biztonságérzetének a javítása is a cél, aminek egyenes következménye, hogy a kamerákat városszerte több helyen helyezik el.

 

A képviselő-testületi tagok egyhangúlag szavaztak a kamerák szükségességéről. Mi ösztönözte a városvezetést arra, hogy kamerákat helyezzenek ki?

Ahogy az említett testületi ülésen is elhangzott a polgármester részéről, a rendőrség igyekszik mindent megtenni a közrend és a közbiztonság megteremtése érdekében, nem tudnak azonban mindig és mindenütt ott lenni. A város vezetése egyrészt a megelőzés, másrészt – ha mégis megtörténnek a város nyugalmát és közérzetét zavaró események – a felderítés eredményességének a segítése érdekében döntött a beruházás mellett.

A térfigyelő kamerákról

A térfigyelő kamerák széles körűen alkalmazhatóak például a közbiztonság javításában, de a köztereken elkövetett bűncselekményekkel szemben is jelentős visszatartó erővel bírnak. Használatuknak köszönhetően javulnak a bűnüldözési statisztikák és az általuk elkészített felvételek segítségével a bűnelkövetések felderítése is sokkal hatékonyabban megtörténik.   A biztonsági kamerák alkalmazásával eredményesebben védhetőek a műemlékek, az emlékművek vagy a közterületeken található magántulajdonban lévő tárgyak megóvása is hatékonyabb. 

Fontos tudnivaló, hogy közterület megfigyelést csak és kizárólag a rendőrség és az önkormányzat végezhet. A biztonsági kamerák felvételeinek rendeltetésszerű felhasználását szigorú szabályok biztosítják, továbbá a felvételek nyilvánosságra kerüléséről is előírások rendelkeznek.

 

Milyen változást várnak a térfigyelő kamerák használatától?

Egyrészt azt, hogy az edelényiek, elsősorban az idős emberek nagyobb biztonságban érezzék majd magukat. Másrészt annak megakadályozását, hogy valakik kivagyiságból vagy ilyen-olyan okokból éppen át nem látva cselekedetük súlyosságát, tönkretegyék azt, amit ennek a városnak a lakosai közösen megteremtenek a fejlesztés és a szépítés érdekében.

 

Hány darab térfigyelő kamera beszerzését tervezik, és azok hol kapnának helyet?

A rendszer 16 kamerát képes kezelni. A város vezetése – a helyi képviselőkkel és a biztonsági szakemberekkel egyeztetve – 12 olyan helyszínről döntött, ahol különösen indokolt azokat elhelyezni. Korbély Györgyi Katalin kenderföldi képviselő (független) még három, Sztankóné Sándor Ibolya borsodi képviselő (független) még egy elhelyezését kérte választókörzetében, mindketten a saját tiszteletdíjuk terhére.

 

A kamerák beszerzése pályázati forrásból vagy a város pénzéből valósul meg?

Tavaly volt egy belügyminisztériumi pályázat, amely választás elé állította az önkormányzatokat: vagy térfigyelő rendszert építenek ki, vagy az iskolai sportot, vagy önkormányzati intézményeiket fejlesztik. Miután Edelényben a Kastélysziget projekt teljessé tételéhez kellett a korábbi sporttelep területe, az új kialakításához minden forrásra szükség volt. Örömmel mondhatom, hogy ez a pályázatunk sikeres is lett: 15 millió forinttal támogatják a futókör és a teniszpálya megépítését. Molnár Oszkár polgármester már akkor jelezte, hogy nem tettek le a térfigyelő rendszer kiépítéséről sem, s erre most saját költségvetésből 4 millió forintos kerettel lehetőség is nyílt. A kivitelezési szerződést már aláírtak, a munkálatokkal egy-másfél hónap alatt elkészülnek.

 

Tervezik további kamerák beszerzését a későbbiekben?

A szakmai egyeztetések alapján a 16 kamerás rendszer képes lesz ellátni a feladatát. Tervben van viszont egy második fejlesztési ütem keretében webkamera kihelyezése, amelynek képe a város honlapján lenne majd látható.

 

A kamerák kihelyezése nem fogja sérteni Edelény Város lakosainak a személyiségi jogát?

Nem. A kamerákat közterületen helyezi el az önkormányzat, arról pedig mindenki maga dönt, miként viselkedik ott, ahol egyébként kamerától függetlenül is bárki láthatja őt, betartja-e az írott és íratlan szabályokat. A város természetesen minden előírást szem előtt tart, így például táblák is felhívják majd a figyelmet arra, hogy a terület be van kamerázva.

 

Mennyi ideig őriznék meg a felvételeket és azokat ha meg lehet tekinteni, akkor arra hol lesz lehetőség?

A felvételeket két hétig tárolják majd. Természetesen szó nincs arról, hogy ez idő alatt bárki szabadon „mozizhatna”. Ha olyan eset történik, amely további intézkedést igényel, a felvétel a közterületekkel foglalkozó hivatalos személy számára fog rendelkezésre állni, illetve szükség szerint a rendőrség felderítő munkáját segíti majd.

 

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.