• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altSenki számára nem titok, hogy mekkora ütemben használja fel az emberiség a Föld fosszilis energiahordozóit. Időről-időre megjelennek tanulmányok amelyek sokban különböznek, azonban egy dologban mindegyik egyetért: Földünk nem megújuló energiaforrás készletei végesek, az emberiség energiaszükséglete viszont folyamatosan nő. Előbb-utóbb eljön az az idő, mikor a kőolaj, földgáz vagy éppen a szén mennyisége elér egy kritikus szintet és nem fogja tudni kielégíteni a növekvő igényeinket. Ezért, valamint a bolygónk állapotának megóvásáért egyre szélesebb körökben alkalmazzák a zöld energiákat. Az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában található Dolomit Kft. jó példával szolgál e téren, hiszen mindkét telephelyükön napelemes fejlesztésekbe kezdtek.


A megújuló és nem megújuló energiák

A nem megújuló energiaforrásoknak több hátránya is van. Amellett, hogy folyamatosan fogy a készletük, egyre költségesebb a kitermelésük és számos káros anyagot juttatnak a természetbe. A főként fosszilis tüzelőanyagok égése során felszabadult szén-dioxid megváltoztatja a Föld légkörének összetételét, az atomerőművek működése során keletkezett radioaktív „szemét” veszélyes az élőlények egészségére és még hosszan sorolhatnánk.

Energetikai kisokos

Megújuló energia: Természeti jelenségekből kinyert energia. Jelentősebb emberi beavatkozás nélkül újra felhasználható, néhány éven belül vagy akár naponta többször megújul. (pl. napenergia, szélenergia, vízenergia, biomassza, geotermikus energia)

Nem megújuló energia: Olyan természeti erőforrások, amelyeknek nincs vagy emberi léptékben túlságosan hosszú idő az újratermelődése. Környezetszennyező hatásuk jelentős, nem állíthatók elő, nem használhatók fel újra. (pl. kőszén, kőolaj, földgáz, urán)

Napelem: Olyan eszköz, amely átalakítja a fényt közvetlenül elektromos energiává.

Napkollektor: Olyan berendezés, ami a napenergia felhasználásával állít elő közvetlenül fűtésre vagy vízmelegítésre használható hőenergiát.

Inverter: Eszköz, amely átalakítja a napelem által termelt egyenáramot a gépek és villamos hálózatok által használt váltóárammá.

A megújuló energiaforrások felhasználása során ezzel szemben a természeti jelenségekből nyerünk ki energiát, folyamatosan rendelkezésünkre állnak és használatuk során nem szennyezzük a környezetet akkora mértékben.
A kormány ezért 2010-ben jóváhagyta Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Tervét. A cselekvési terv feladata, hogy kijelölje azokat az intézkedéseket és alapelveket, amelyek segítségével teljesíthetők az Európai Unió által előírt célok. Ez azt jelenti, hogy 2020-ra az összes energia-felhasználás - felülmúlva az eredetileg tervezett 13 %-os részarányt - 14,65 %-át remélhetőleg megújuló energiaforrások teszik majd ki.

 

Megújuló energiák térségünkben

Térségünkben szerencsére - ha nem is rohamos ütemben növekszik ezek száma - egyre több helyen látni megújuló energiákhoz kapcsolódó fejlesztéseket, egyre több ember gondolja úgy, hogy ilyen jellegű beruházásba fektet. Aki az elmúlt hónapokban a szögligeti elágazásban járt, észrevehette, hogy a kereszteződés melletti sütőüzemben is változások mentek végbe.

alt

Az üzem sokak számára ismerős lehet, hisz, mint megtudtuk Aggtelektől kezdve, Rakacán át, Edelényig térségünk számos településére szállítanak innen friss pékárukat, péksüteményeket. A pékség és a Szalonnán található másik telephely a Dolomit Kft. tulajdonában van. A szalonnai üzem tevékenységi körébe többek között a talajjavító mészkőőrlemények, friss beton és kész beton készítése, takarmánymészkő gyártás, égetett dolomit előállítás és szállítás tartozik. Piacuk legfőképp Miskolc és környéke, de szinte az egész országot lefedi, mivel Pécsről, Budapestről, vagy Hajdú-Bihar megyéből is érkeznek megrendelések.
A két helyszín mintegy 25-30 dolgozónak ad munkát.

Mindkét helyen megújuló energetikai fejlesztések indultak el. Ennek apropóján kerestük fel Porcs János ügyvezetőt, a Kft. egyik tulajdonosát, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre:

Mi pontosan ez a fejlesztés? Mi motiválta Önöket a beruházás megpályázására?
A projekt keretében a két telephelyünk elektromos energia-ellátását szeretnénk napelemes-rendszer segítségével csökkenteni uniós támogatás segítségével. Mindkét telephelyünkön 212 db napelem-panel kerül elhelyezésre földi telepítéssel, amik egyenként 235 W energiát termelnek és a megtermelt egyenáramot 4 db 12,5 kW-os inverter alakítja át váltóárammá. Továbbá a szini sütőüzemben 2 db napkollektor működik majd, melyek teljes egészében fedezik az üzem meleg víz szükségletét.
Társaságunk villamosenergia-felhasználása elég magas, ez jelentős költséget jelent számunkra és emiatt gondoltunk a megújuló energiaforrásokra. Ez egyébként a kormány vállalásával is összhangban van, ugyanis vállalták, hogy 2020-ra Magyarország megújuló energia felhasználása az összes energiafelhasználás 14,65 %-át fogja kitenni. A magas energiafelhasználás növeli a költségeinket, rontja a versenyképességünket, mi viszont hosszú távon fenn akarunk maradni. A legfontosabb cél tehát a versenyképesség megőrzése és a költségek csökkentése volt. Természetesen fontosnak tartjuk azt is, hogy az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában minél inkább környezetkímélő megoldásokat alkalmazzunk.

A fejlesztés megvalósulása éves szinten hány %-al csökkenti a kiadásokat?
Ez egy kiserőművi fejlesztés, ami azt jelenti, hogy 50 kW alatti a termelése, egész pontosan 49,92 kW/órát képes termelni. Az előzetes számítások alapján éves szinten 53-54.000 kW energiát tud majd előállítani. Nekünk éves szinten kb. 70-80.000 kW energiaigényünk van a szalonnai üzem esetében, ami azt jelenti, hogy a napelemes-rendszer kétharmad részét a fedezni tudja az energiaszükségleteinknek. Természetesen ezáltal ennyivel csökkennek majd a költségeink is.

alt

Hogyan működik a rendszer? Tárolja az energiát?
Az is megoldható, de mi a hálózatba tápláljuk az energiát és onnan vételezünk vissza. A fogyasztásmérő órák oda-vissza pörögnek, amikor fogyasztunk, illetve éjszaka áramot vételezünk. Ha pedig van plusz termelésünk, azt rátöltjük a hálózatra. A fogyasztásmérő óra ilyenkor visszafelé pörög.

Tehát a szolgáltató partner ebben.
Így van. Van csatlakozási szerződésünk, a Magyar Villamos Művek és az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató abszolút partner ebben az ügyben.

Mennyi a megtérülési ideje a fejlesztésnek?
Várhatóan 10-12 év. Ez elsősorban a napsütéses órák számától függ, természetesen nyáron hatékonyabb termelésre képesek, de télen is termelnek energiát, sőt napsütés sem feltétlenül szükséges, hisz felhős, de világos égbolt alatt is képes energiát előállítani a rendszer. Maga az élettartama egyébként 20 évnél is garantálja a 80 %-os hatásfokot.

Várhatóan mikorra készül el a beruházás?
Tulajdonképpen a szalonnai telephelyünk esetében már elkészült. Minden dokumentumot beadtunk, ami ehhez szükséges. A csatlakozási szerződés aláírására várunk. Utána csatlakozhatunk rá a hálózatra és kezdődhet meg a villamosenergia-termelés a napelemek segítségével. Tehát rövid időn belül teljes gőzerővel működni fog a rendszer.

Fotók: Dusnoki Kornél

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.