• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altNéhány évvel ezelőtt, az Edelényi Kastélysziget felújításának kezdetekor még csak reménykedtek a helybeliek és környékbeliek, a felújításokon és a projekten dolgozó szakemberek, hogy eljön az az idő, amikor az épület és környezete visszanyeri méltó külsejét. Erre már nem kell többet várni, ugyanis a felújítási munkálatainak első üteme befejeződött. A nagyközönség előtt április 5-én nyitja meg kapuit a kastély, a hivatalos átadásra március 27-én került sor. A beruházást Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át.

A felújítási munkálatok 2009-ben kezdődtek. A kastély és a környező, mintegy 50 hektáros park megújulása 2,4 milliárd forintos, nagyrészt európai uniós forrásból valósult meg. Egyáltalán nem volt könnyű dolguk a felújításokon dolgozó szakembereknek. Az épületet a 20. században ugyanis egyáltalán nem rendeltetésszerűen használták. Ha a kastély falai mesélni tudnának, bizonyára sokáig hallgathatnánk, milyen funkciót is töltött be az „állami időszakban”. Volt itt egykoron járásbíróság, börtön, öregek otthona, szállásoztak itt szovjet katonák, generációk nőttek fel a falak között. A legnagyobb problémát mégis az üresen álló építmény beázása és a fűtetlensége jelentette. Az épület és a sziget teljes felújításon, átalakításon ment keresztül: megtörtént a főépület külső-belső felújítása, a páratlan rokokó falképek restaurálása, a nyílászárók teljes cseréje. Természetesen itt még nem ér véget a felsorolás. Emellett a Bódva-folyó túloldalán egy fogadóépület is kialakításra került, 70 személygépkocsi és 8 autóbusz fogadására alkalmas parkolóval. A fogadóépületet a kastélyszigettel egy újonnan épült gyalogoshíd köti össze.

alt

A rokokó falképeket „nemcsak” restaurálták, hanem filmvásznon is megörökítették egy 3D-s kisfilm keretében. A film Lieb Ferenc, az edelényi festő címet kapta, s a falképek keletkezésének tudományos alapokra helyezett feltételezett történetét tárja a közönség elé. Egyfajta ráhangolódás a festett termekre, amelyeket a „mozi” után közvetlenül tárlatvezetés keretében végigjárnak a látogatók. A kisjátékfilm további érdekessége, hogy olyan ismert személyek működtek közre elkészítésében, mint például a Balázs Béla díjas M. Tóth Géza rendező, valamint Rost Andrea operaénekesnő.

Bár  a kastély megnyitja kapuit az érdeklődő közönség előtt, a felújítási munkálatok még nem fejeződtek be teljesen: 900 millió forint, szintén európai uniós támogatásból lehetőség nyílik a déli udvaron található sporttelep rekreációs parkká alakítására, illetve a nyugati szárnyak felújítására is.

Molnár Oszkár, Edelény város polgármestere az eseményhez kapcsolódóan kibocsátott közleményében így nyilatkozik: „Hiszem és vallom, hogy az elmúlt években több milliárd forint értékben megvalósított beruházásainkkal és az Edelényi Kastélysziget első fejlesztési ütemének a mai átadásával városunk ténylegesen belépett immár a megújulás kapuján”.

alt

alt

alt

 

Forrás és fotó: http://edelenyikastelysziget.hu/aktualis/felebredt-evszazados-almabol-az-edelelnyi-kastelysziget

http://www.edeleny.hu/hirdetesek/817/kastelysziget_kozlemeny.pdf

https://www.facebook.com/Kastelysziget?ref=stream

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.