• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altAz 1999-ben megalapított Császta Hegyközség a szőlőhegyek életében jelentős változást, pozitív hatásokat hozott, valamint ezáltal a szőlő- és borkultúra hagyományainak ápolására is nagyobb hangsúly helyeződött. Egy 2008. évi törvénymódosítás értelmében Edelény Hegyközség beolvadt több hegyközséggel együtt a Nyékládháza-Emőd Hegyközségbe. Ettől kezdve már az EDELÉNYI HEGYEK KÖZÖSSÉGE nevet viseli a szervezet.  Virág Tamás elnök kijelentette, hogy egy civil szervezetet nem létrehozni nehéz, hanem azt sikeresen működtetni. Kellenek hozzáhiteles emberek, közösségi támogatás és természetesen a kitartó, következetes munka.” 

Közös erővel sikerült elérni, hogy 2000. decemberében Edelény város szőlőhegyeit a 2000. évi XCIX. törvény bortermő helyé minősítette. A tagok méltán lehetnek büszkék azokra az épített értékekre, amelyeket a gazdákkal, s a lokálpatrióta edelényiekkel közösen hoztak létre adományokból (harangtorony, kálvária, öreg szőlősgazda szobra, borkút, színpadok).

alt

A szőlő- és borkultúra tradícióinak ápolására és a keresztény hagyományok őrzésére a Császta szőlőhegyen egész évben számtalan programot szerveznek a közösség tagjai. Rendszeresen megrendezésre kerül a szőlőhegyen húsvét előtt a Keresztút járás, a Császtai Búcsú (egy ideje bográcsfőző versennyel egybekötve) és harmadik alkalommal várták az érdeklődőket a karácsonyváró Advent a Császtán című rendezvényükre.

A BÜKKI BORVIDÉK (korábbi nevén Bükkaljai borvidék) a Bükk hegység déli részén húzódik, melyet 1970-től tartanak számon hivatalos borvidékként. A borvidék termőterülete 17 600 hektár, szőlőse 1750 hektár. A borvidék területe viszonylag nagynak számít a szőlőültetvények mégis elszórtan, sokszor egymástól távol helyezkednek el.

A borvidék talaja riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalaj, barnaföld és agyagbemosódásos erdőtalaj. Ezen a vidéken a napfényes órák száma igen magas, ám csapadékban szegény területről van szó. Ezek a feltételek elsősorban a fehérborok termelésének kedveznek.

A borvidékhez az alábbi települések tartoznak: Aszaló, Bogács, Borsodgeszt, Bükkaranyos, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Edelény, Emőd, Harsány, Kács, Kisgyőr, Kistokaj, Máji, Megyaszó, Mezőkövesd, Miskolc, Nyékládháza, Sály, Szikszó, Tard, Tibolddaróc, Vatta.

Ezen a vidéken megtermelt borok közé tartozik az Olaszrizling, a Chardonnay, a Cserszegi fűszeres, a Leányka, a Müller-Thurgau, a Tramini és az Ottonel muskotály. Kékszőlőből készült borok közül elsősorban a Kékfrankos jellemző, de megtalálható a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, a Merlot tés a Zweigelt is.

Vannak olyan programok is, amelyek a szőlőhegyhez kapcsolódnak, de helyileg nem ott kerülnek megrendezésre. Ilyen például az Edelényi Borverseny, a Pogácsasütő verseny és az Újbor Szentelő Ünnepség. A fentiekben felsorolt eseményeken több százan, esetenként több ezren is megjelennek. Ezeknek köszönhetően folyamatosan nő a hegy értéke, formálódik a város közösségi élete.

Az elmúlt másfél évtized alatt az edelényi szőlőhegyeken új szőlőfajtákat honosítottak, amelyekből kiváló minőségű borokat termelnek. Ezekkel a borokkal számos szakmai borversenyen sikerült eredményeket elérni. Edelényi bor érdemelte ki már két alkalommal is a Miskolc Város Bora megtiszteltető címet. Számtalan alkalommal nyerték el edelényi borászok a Bükki Borvidéki Borversenyeken a borvidék legjobb vörös, vagy fehér bora címet.

2010-ben először edelényi szőlősgazda is bekerülhetett a Manager Magazinba, Magyarország 100 legjobb borásza közé elért eredményei alapján. Nagy eredménynek számított a Borigo Magazinba való szereplése az edelényi boroknak. Edelény tagja a Bükki Borút Egyesületnek, emellett fontos barátságokat ápolnak a gazdák a bogácsi, sályi, tibolddaróci, és cserépfalui gazdákkal, kicserélve a szakmai tapasztalatokat, erősítve az összetartozás érzését, s a közös érdekeket, a szőlő- és borkultúra felemelését. Ezeket a sikerek figyelembe véve és tekintettel a 15 éves évfordulóra, a Bükki Hegyközségi Tanács, valamint a Miskolc és Környéke Hegyközség, úgy döntött, hogy 2014-ben edelényi szőlősgazdák rendezhetik meg március 29-én a Bükki Borvidéki Borversenyt. Ez a feladat komoly elismerésnek számít és bizonyíték arra, hogy az edelényi szőlősgazdák az elmúlt 15 évben szerves részévéváltak a borvidéknek, s ez nagy rangot jelent.

.

Forrás: http://www.edelenyhegykozseg.hu/rendezvenyeink.php

http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCkki_borvid%C3%A9k

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.