• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

    A cikk olvasói kiegészítéssel frissült! [22:45-kor]

alt„Ki-ki világítson a maga helyén”
Karácsony Sándor (1891-1952) gondolatát mottóul is szánhatjuk a hír elé, mi szerint ez év augusztusától Bukovenszki Zoltán atya látja el Bódvaszilas és a környező települések római katolikus híveinek egyházi szolgálatát. Az érsek Őt nevezte ki a hely plébánia adminisztrátorának. Zoltán atya folyamatos jelenléte nagyban erősítheti a hitéletet és fontos támasza lehet az itt élőknek.

Mikor foglalta el jelenlegi szolgálatát?
2013. augusztus elsejével szól a dispozíció Bódvaszilasra.


Milyen út vezetett a pappá szenteléséig?
A szentelésig hosszú út vezetett. Az általános iskolát, szülőfalumban, Füzesabonyban végeztem, majd középiskoláim és a főiskolát Egerben. 2004-ben szenteltek. Az önállósodásomig hat plébánián szolgáltam. Ózd, Vizsoly, Heves, Miskolc - Szent Anna, Sátoraljaújhely és Sirok. Idén az érsek atya úgy döntött, hogy ideje önállósodni és Bódvaszilasra helyezett plébániai adminisztrátornak.


Több szempontból is "érdekes" egyéniségnek tartották eddigi szolgálati helyein is. Miből adódik ez?
Minden pap a maga módján egyéniség. Mindenkinek megvan a maga értéke, különlegessége. Hogy bennem mi érinti meg a híveket - nem tudom. Talán a közvetlenségem, vagy empatikus érzékem, vagy épp az, hogy festek. Ki tudja? Vagy épp egy-egy prédikáció érint meg valakit.... Az elmúlt helyeken és itt is igyekeztem beilleszkedni. Az emberek jó néven veszik, hogy ha a papjuk ismeri a település, a templom történetét, az embereket, szokásokat.

alt


Több helyen találkoztam már a nevével egyedi gyűjteménye kapcsán. Mit tudhatunk erről?

Igen, elég komolynak mondható szentképgyűjteménnyel rendelkezem. Már gyerekkorom óta gyűjtöm őket és immáron több, mint hatezer darabos gyűjteményt mondhatok magaménak. Egy alkalommal kiállítás is volt belőlük. Ezen kívül amatőr szinten festek. 2013. május 15 - én a Szent István Rádió, Múltunk Pillérei című műsorában hangzott el a velem készült riport. (A riport meghallgatható itt.)

Korábbi írásunkban foglalkoztunk a műemlék templomok látogathatóságával. Szóba került a most Önhöz tartozó tornaszentandrási templom is. Volt már ideje ezzel a kérdéssel foglalkozni?

Ismerkedem a templomok történetével. Most is megoldható a templom látogathatósága és ez ezután is így lesz. A helyi sekrestyés tudja a templomot bemutatni, vagy szólnak nekem és kinyitom, de ennek újraszervezése, rendezése folyamatban van.


 Milyen településeken misézik és milyen gyakorisággal tud jelen lenni az adott településeken?

Három plébánia tartozik hozzám és hét fília, de nem misézek mindenhol. A három plébánia: Bódvaszilas szerda (17: 00 )és vasárnap (10: 15)illetve kéthetente pénteken (17: 00) Szögliget (csütörtök 17:00), vasárnap 11: 15, illetve kéthetente pénteken 17: 00) Tornaszentandrás (kedden 17: 00 és vasárnap 09. 00). a filiák: Tornanádaska (a hónap első szombatján 16: 00-tól) Komjáti (heti egy Szentmise vagy szombat 17:00, vagy vasárnap 08:00) Bódvarákó (heti egy Szentmise vagy szombat 17:00, vagy vasárnap 08:00) Szin (havi egy szentmise a hónap első szombatján 17: 00-tól).


 A mise - renden kívül, hogy és hol lehet Önt elérni a híveknek?

Vagy az iskolákban hittanórai szünetekben, vagy az ideiglenes plébánián, az egészségházban. Természetesen van a plébániának email címe is,  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


Úgy hallottam a szilasi parókia lesz majd az otthona.
Igen. Nagyszabású felújítás elé néz a plébánia, ami talán jövő májusra kész is lesz. Szeretném, ha a búcsúra elkészülne, s akkor az érsek atyát hívnám meg szentelésre.

Tudósítónk, Tamás István (Bódvaszilas) az alábbiakkal egészítette ki a fenti portrét:
Bukovenszki Zoltán atya Halottak napján szentelte és áldotta meg Bódvarákón gróf Keglevich István sírját.
 
alt
 
Bódvarákó római katolikus temploma 1803-ban épült egy korábbi templom helyén, a Keglevich család megbízásából. E templom mögötti dombon található a temető, melynek legmagasabb pontján lévő sírban több, mint száz éve alussza örök álmát Keglevich gróf.
 
Gróf Keglevich István 1840-ben született Bécsben. Pályafutását, mint katonatiszt kezdi. Huszonhét évesen Bars vármegyében gazdasági tevékenységet folytat, földműves iskolát alapít - közben kórház és óvoda létrehozását is segíti. Tagja a Bor-és Szesztermelők Országos Egyesületének is.1885-től az Opereház és a Nemzeti Színház főfelügyeletét látja el. Országgyűlési képviselő. Felesége Láczy Ilka színésznő. 1897 augusztusában Bódvarákón megszületik lányuk, Láczy Margit. Felnőve - követve édesanyja példáját - elvégzi a Színművészeti Akadémiát. Feljegyzések szerint Bódvarákó e szülöttének átlagon felüli volt a műveltsége és inteligenciája.
Gróf Keglevich István az országgyűlés ülésén történt szóváltást követően Hentz Károly képviselő társával párbajozik., melyben 1905. május 29-én lelte halálát. Kérésére Bódvarkón temetik el, abban a faluban, melynek a Keglevich család örököseként az utolsó földesura volt.
 
Elmondások alapján tudható, hogy a falu lakói szerették a családot, mert nagyon sokat tettek az ottani népekért. István gróf – többek között - a templom teljes tetőszerkezetét is átépíttette. A sírját a lakosság mindig gondozta. Sok évvel ezelőtt, egy nagy vihar a templom tornyáról ledöntötte a hatalmas vas keresztet és ezt a sérült keresztet helyezték el a gróf sírjára. Ennek pontos másolata készült el és került a templom tornyára.
A katolikus egyháznál szokás, hogy Mindenszentekkor vagy Halottak napján megszentelik az új síremlékeket. Farkas Árpád polgármester úr irányításával egy végleges, szép síremléket alakítottak ki a gróf számára, továbbra is középen a megszépült vaskereszt és az adományokból készült emléktábla. Ezt a síremléket szentelte és áldotta meg Bukovenszki Zoltán plébános úr a hívek jelenlétében.
 
 

 

Kapcsolódó cikkek:

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.