• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altAz ember manapság több okból megy, mehet búcsúba: vonzza a forgatag, tarkaság, az eseménnyel együtt járó szórakozási lehetőség. Megélheti zarándoklatként is, ahová a lelkében visz valamit, ami alól feloldozást, vigaszt remél. Ha Derenkre megy valaki búcsúba, akkor a többség lelkében a gyökerekhez való visszatérés, az ősök keresése, emlékezés is benne van. Mindehhez két nép történelmi barátsága ad keretet.

Július 28-án, vasárnap a derenki völgy megtelt élettel. A hőség sem tartotta vissza az embereket. Jöttek magyarok és lengyelek, környékbeliek és elszármazottak. Jól is van az úgy, hogy a búcsújáró helyekre gyalog kell eljutni. Legalább is az utolsó 1 - 2 kilométert úgy tette meg ki - ki a kápolnáig. Közben vagy lengyel szót hallottam vagy éppen unokák - dédunokák latolgatták – melyik táblával jelzett puszta portán éltek hajdanán a nagyszülők, dédszülők! Rémiások, Hudik, Bubenkók… találkoztam az úton sajószentpéteriekkel - akik közül az egyik zarándok e helynek köszönheti a feleséget - akivel már több mint 50 éve együtt él, és aki még itt született 1941-ben majd éppen Sajószentpéterre telepítették ki anno a családját. Kitérőt téve a temetőbe is követhettem néhány családot, akik virágot szorongattak a kezükben a hosszú úton. Az emlékezetben nagy erő rejlik.

alt


És a kápolna körül már emberek árnyékot keresve, megpihenve várták a misét, amin két magyar és egy lengyel atya szolgált. Takács Alajos - sajószentpéteri plébános, Tóth István – szendrői káplán és Karol Kozlovski Budapestről, a Lengyel Personalis Plébániáról. A kétnyelvű szertartáson együtt fohászkodtak a hívek az elődök lelki üdve mellett a két nép barátságáért is.

 

alt

 

A délutánban a színpadé és az árusoké volt a főszerep. Lengyel és magyar (szendrői Bódva - völgyi Néptáncegyüttes) táncosok ropták a közel 40 fokban. A helyi termékek épp, hogy csak megmutatták magukat.

alt

 

Perkupáról Gulybánék termékeit kóstolhattuk és vásárolhattuk (Én magam egy vadkörte szörppel tértem meg Tornabarakonyba) és a szuhafői asszonyok is derekasan kitettek magukért. A párán főtt szilvás gombóc volt a sláger. Örülhettünk egy bátor fiatalember fafaragásának is. Derenk a szögligeti önkormányzathoz tartozó terület. Rendezett, gondozott körülmények között, vigyázó és segítő polgárőrök (köztük Miliczki Imre és lovasai) társasága mellett tölthettünk egy testben és lélekben is megerősítő napot Derenken!

alt

 

Fotók: B. Jenei Edit

 
⇐ Vissza a kezdőlapra
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.