• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altsvétvasárnap hajnalán templomainkban megtörtént Krisztus feltámadása, elvégeztük a feltámadási szertartást, majd az ünnepélyes Szentliturgiát és végül megszentelődtek a húsvéti eledelek. Hazamehettünk és közösségben ehettünk a pászkából. Húsvét vasárnapját követő két nap húsvét hétfő és húsvét kedd, még kötelező ünnepnapok. De az egész következő hét, a fényes hét, csupa ünnepnapokból áll.Egyre csak a feltámadási énekeket lehet énekelni. Különös szépen jelenik meg az imaórák rendjében, ahol is a feltámadási szertartás legfontosabb énekei hangzanak el, ellentétben a többi időszakot jellemző imaórák csendesebb jellegével. Így telik el ez a különleges hét igazán megengedve magunknak a hosszú ünneplést.

 Nincs ezen a héten böjt, akit ezen a héten temetnek világos öltözetben temeti a pap és a Feltámadt Krisztus tropárunkat énekeljük a temetőben.

A húsvétot a szent ötvened  napjai követik. Húsvéttól számítva a negyvenedik napon van  mennybementel ünnepe vagy másképpen áldozócsütörtök és az ötvenedik napon van a Szentlélek eljövetelének ünnepe vagyis pünkösd.

  A pünkösd szó eredte a görög pentékoszté - ötven - szóra vezethető vissza.
Az időszakot jellemzi az öröm és felszabadultság. Mennybemenetel ünnepéig énekeljük a Feltámadt Krisztus tropárt és a Szentliturgiák is húsvéti rend szerint folynak. Másik fontos énekünket, a Mennyei Király-t egészen pünkösdig nem énekeljük, hiszen ez kifejezetten a Szentlélekhez szól. Most magával a feltámadt Úrral járunk minden napunkban.
A vasárnapokon felolvasott evangéliumi szakaszok határozzák meg a következő hét liturgikus szövegeit is. Így második vasárnap (húsvét utáni vasárnap) Tamás apostolról kapta a nevét: Tamás vasárnap. Majd rendre kenethozó asszonyok vasárnapja, inaszakadtról elnevezett vasárnap, a szamáriai asszonyról elnevezett vasárnap és végül a vakon születettről elnevezett vasárnap. A mennybementelt követő vasárnapon a nikeai zsinat atyáinak emlékét tartjuk és végül elértünk pünkösdhöz..

 

  Pünkösdkor tehát a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük. Templomainkat zöldbe öltöztetik, élő fácskákat, általában mogyoróvesszőket tesznek be, kaszált fűvel, mezei virággal terítik be a padlót. Ez a dísz egészen a következő vasárnapig megmarad. Vasárnap este a vecsernyében esdi le a pap térden állva a néppel együtt a Szentlelket. Pünkösd hétfő a Szentháromság ünnepe és ekkor ünnepeljük az Egyház megalapítását is. Ez a hét is csupa ünnepnapokból áll, ismét szabad hét van, nem kell böjtölni egyik napon sem. A következő vasárnappal, a mindenszentek vasárnapjával zárul ez a nagyon hosszú, január közepétől induló május végéig tartó időszak.

 

 

 

 

 

 

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.