• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altÖkumenikus imahét szerte a világon!

Rendhagyó módon idén is megtartottuk az ökumenikus hetet Bódvaszilason. A vezér ige, ami köré csoportosult a hét témája: „Hát részekre szakítható-e Krisztus”1 Korintus 1, 1-17 Minden évben más-más országban élő keresztyének szerkesztik a közös program füzetet, ami alapján mindenütt ezek a témák szerint tartják az alkalmakat.

Először a Római katolikus templomban volt a közös alkalom, ahol a református lelkipásztor hirdette az igét, második este a Görög katolikus templomban voltunk, ahol a római katolikus lelkipásztor hirdette az igét, a záró alkalom a Református templomban volt, ahol közös szolgálattal és az alkalom után pedig, közös szeretetvendégséggel zárult az ökumenikus imahét.

alt

Évről-évre várják az emberek ezeket az alkalmakat és más településről is el szoktak jönni a hívek. Ami igazán hangsúlyos ezeken az alkalmakon, az aki összeköt és nem az ami szétválaszt bennünket. A dogmatikáink, a szokásaink, a liturgiánk szétválasztanak bennünket bizonyos esetekben, de Krisztus összeköt. Külön-külön egymás nélkül is tudunk jó vallásos életet élni, de hívő életet csak Krisztussal lehet közösen. Az üdvösség pedig nem a liturgiáinkban, sem nem a szokásainkban van, hanem Jézus Krisztusban. A Mennyországban jó vallásos emberek nem lesznek egyik felekezetből sem, csak olyanok, akik bűneiket megbánva, életüket megjobbítva, Jézus Krisztusnak adták életüket már itt e földi életben, tehát megtértek. Adja a Mindenható Isten, hogy lásunk túl a kereteken és szokásokon és találjuk rá az Üdvözítőre, Jézus Krisztusra.

alt

alt

Az Ökumenikus hét program füzetéből:
 

  „ Az idén a Kanadában élő keresztyénekre került a sor. A Kanadában élő keresztények azt kérték, hogy a világ keresztényei az idei imahéten 1Kor 1,1-17 igeszakasz üzenetén gondolkodjanak el az Egyházról, az összetartozásról, az ökumenéről. Természetesen, amit Pál apostol Korinthusba írt, az elsősorban az ott élő, ottani keresztényeknek szólt. A Szentlélek évezredeket átívelő terve révén mégsem az lett ennek a levélnek a sorsa, mint általában a leveleké, hogy miután elolvasták a címzettek, a levélben említett ügyeket befejezettnek tudva, tudomásvétellel, iktatószámmal ellátták és irattárba helyezték. Isten maga akarta a korinthusiaknak írt levélben leírtakat köz- kinccsé tenni az egyházban, hogy a későbbi nemzedékek tanuljanak és okuljanak abból, sőt erősödjenek a Jézus Krisztusban való hitben, a tiszta erkölcsben, az összetartozás testvéri tudatában…. Pál apostol gondolatai naponta egy-egy mai problémát juttatnak eszünkbe, mert arról szól az apostol, hogy az egyház hiánytalanul megkapta Isten minden kegyelmi ajándékát. Hangsúlyozni kell azonban, hogy nem a hívek kapták ezt külön-külön, hanem az egyház. S miután Jézus Krisztusban kapta ezt az ajándékot, ezért Isten nem tartott vissza semmit abból. De többet nem adhat, mert mindent odaadott az egyháznak. Így az egyház a Jézussal való közösségben mindent megkapott. Elsősorban az igében lett gazdag. Az ige által pedig az élet ismeretében. Ilyen és ennyire fontos az egyházban az egyértelmű prófétálás, prédikálás, igehirdetés, tanítás. Az egy- ház kincse kétezer éven át az igehirdetés volt. Az egyházat azonban csak Isten hűsége tartja egyben. Akik az egyház hűségének a munkálói, azok egyúttal a hívő közösség egységének munkálói is. Az egyház Istené. Az Isten hűsége egyháza iránt töretlen. Erre Isten szavát adta. Ezért van az, hogy aki ökumenében gondolkodik, nem saját ötlete megvalósításán fáradozik, hanem Istenre bízza magát. Isten igéje megerősít abban, hogy az egyház, a hívő közösség tényleg az Istené. A közösség pedig arra törekedjék, hogy Istené is maradjon. Van egy határidő is, mely Isten hűségének tartósságára mutat. Számunkra ez a határidő az életünk vége. De a hívő közösségre, az Egyházra a hűségnek ez az ígérete Jézus Krisztus napjáig érvényes, tehát mindaddig, amíg csak Jézus Krisztus újra meg nem jelenik és vissza nem tér dicsőségben.”

alt
·   

 
⇐ Vissza a kezdőlapra
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.