• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altJanuár hatodika - Vízkereszt napja, egyben a háromkirályok (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) egyikének nevét viselők névnapja is. A karácsonyi ünnepkör záró ünnepe - a farsangi időszak kezdete. Ezen a napon szoktuk leszedni a karácsonyfa díszeit és visszük ki a házból a leveleit hullatni kezdő fenyőfát. Dramatikus játékaink közül a Háromkirályjárás időszaka. A katolikus egyház papjai megszentelik a vizeket.

Vízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni, mint Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe. Később az ünnep elsődleges témája keleten Jézus keresztsége lett (erre emlékeztet a vízszentelés); nyugaton viszont a háromkirályok látogatása került előtérbe, mindamellett itt is megmaradt a vízszentelés szertartása. A II. Vatikáni Zsinat rendelkezései értelmében a katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve.

 

alt


A vízkereszt a miatt is kiemelt ünnep a katolikus egyház életében, mert ekkor kezdődik meg a házszentelés időszaka. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat és a benne lakókat. Szokás a folyóvizeket is megszentelni ezen a napon.

Szöveg: www.magyarkurir.hu írása alapján

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.