• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altHidvégardóban, ez év novemberében a Gedeon kúria adott helyet  dr. Bodnár Mónika  előadásának, ami az  "Isten nagyobb dicsőségére" Torna megyei szakrális kisemlékek  címet viselte. A Herman Ottó Múzeum muzeológusa Kassán született, Tornaújfaluból és Szepsiből indult pályafutása - így nemcsak a tudományos érdeklődés, hanem a szülőföld értékei iránti tisztelet is vezérelte, amikor ezt a témát kezdte kutatni.

[Nepomuki Szent János szobra Hidvégardóban. Fotó: Dr. Bodnár Mónika]

 

altVasárnap délután megteltek a padok a martonyi református templomban. Ennek oka, hogy az épületet nemrégiben felújították.  A Hálaadó Ünnepi Istentiszteletre a martonyi református hívek mellett több katolikus, szülőfalujából elszármazott és számos szomszédos községben élő református hívő ember is ellátogatott. Ezen kívül több adományozó civil személy, vállalkozó, és egyesületi tag foglalt helyet a padokban.

A templom felújítása nem jöhetett volna létre adományok nélkül, amely közel másfél millió forintra duzzadt pár hónap alatt. A presbiterek lelkesedésének meglett a gyümölcse, hiszen a templom kívülről és belülről is egyaránt szép lett, valamint ennek az összegnek egy részéből újították fel a gyülekezeti imatermet is.

 

altMájus 25-én, vasárnap délután zsúfolásig megtelt a bódvaszilasi Munkás Szent József római katolikus plébániatemplom. Ünnepi Szentmise keretében 38 bérmálkozónak szolgáltatta ki a Szentlélek keresztségét Dr. Csizmadia István, az egri bazilika plébánosa - tudtuk meg Bukovenszki Zoltán atyától. Nem csak  helyből, de a környező településekről is érkeztek a szertartásra. Elsőként éppen egy tornaszentandrási kislány, Krajnyák Evelin léphetett be a menet élén a templomba nővérével, aki a bérma keresztanyja is lett ezen a napon. Valószínű felnőttként is nehezen tudnánk megfogalmazni az érzéseinket, így Ő is csak annyit mondott: nagyon izgult, hogy elsőként kell majd kilépnie és versmondásra is vállalkozott! Szavak helyett Tamás István fotói segítenek felidézni az ünnepi eseményt.

 

György Enikő: Megfeszítés (zománc)A keresztény hitben és hagyományban, valamint e kettő együttélésében egyszerre  van jelen a megváltó Krisztus kereszthalála és feltámadása, az évkör változása révén a természet újraszületése, termékenysége. Csütörtökön este még szóltak a harangok, majd szombat estig hallgatnak!

 

altÖkumenikus imahét szerte a világon!

Rendhagyó módon idén is megtartottuk az ökumenikus hetet Bódvaszilason. A vezér ige, ami köré csoportosult a hét témája: „Hát részekre szakítható-e Krisztus”1 Korintus 1, 1-17 Minden évben más-más országban élő keresztyének szerkesztik a közös program füzetet, ami alapján mindenütt ezek a témák szerint tartják az alkalmakat.

 

altJanuár hatodika - Vízkereszt napja, egyben a háromkirályok (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) egyikének nevét viselők névnapja is. A karácsonyi ünnepkör záró ünnepe - a farsangi időszak kezdete. Ezen a napon szoktuk leszedni a karácsonyfa díszeit és visszük ki a házból a leveleit hullatni kezdő fenyőfát. Dramatikus játékaink közül a Háromkirályjárás időszaka. A katolikus egyház papjai megszentelik a vizeket.

 

alt- Egy református lelkész ünnepi gondolatai -

Közeledjünk Istenhez és egymáshoz!
„Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek.” Jak. 4,8
Isten Igéje élő és ható, élesebb a kétélű kardnál. Nem eltitkolt szándékom, hogy e mostani igével felhívjam a figyelmet egy nagyon fontos problémára így a szeretet ünnepe közeledtével.

 

altAz elcsendesedés, a szeretetteljes várakozás időszaka Advent első vasárnapján elkezdődik. Ma a családok asztalain vagy éppen a települések főterein meggyújtották az első gyertyát a négyből. A bódvaszilasi adventi koszorúval kívánunk áldott várakozást minden kedves Olvasónknak!

/Fotó: Tamás István/

 

altÁrpád-házi Szent Erzsébetre emlékezünk november 19-én, aki mindössze 24 évet élt. 1207-ben született Sárospatakon és 1231-ben halt meg. Ez alatt a rövid idő alatt egész Európában sokak számára ismerté vált végtelen jósága miatt.

- menedékhelyet alapított árva gyerekek részére,

- kórházat építtetett, ahol ő maga is segített a betegápolásban,

- a szegény embereket élelmezte,

- koldusoknak és zarándokoknak építtetett házat,

- pénzt adományozott a szegényeknek.

 

alt"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." November 11-e Márton Napja, az újbor ünnepe és a katonai felderítők napja is. Az első világháború végének emléknapját is ezen a napon tartják, ugyanis 1918-ban „a tizenegyedik hónap tizenegyedik napján 11 órakor” lépett életbe a fegyverszüneti egyezmény.

 

    A cikk olvasói kiegészítéssel frissült! [22:45-kor]

alt„Ki-ki világítson a maga helyén”
Karácsony Sándor (1891-1952) gondolatát mottóul is szánhatjuk a hír elé, mi szerint ez év augusztusától Bukovenszki Zoltán atya látja el Bódvaszilas és a környező települések római katolikus híveinek egyházi szolgálatát. Az érsek Őt nevezte ki a hely plébánia adminisztrátorának. Zoltán atya folyamatos jelenléte nagyban erősítheti a hitéletet és fontos támasza lehet az itt élőknek.

 

altBűnbánati hét evangélizációs alkalmai Boldván
Evangélizációs bűnbánati alkalmakra hívogatnak Boldván 2013. október 31- november 2 minden nap este 17 órától. A téma Jézus hatalma.
Igehirdető: Radvánszky Ferenc református lelkipásztor, a kárpátaljai Mezőkaszonyból.
Az egyes alkalmak témái:
Csütörtök: Jézus hatalma a keresésben: Lk 15,8-10 (az elveszett drachma)
Péntek: Jézus hatalma az újrakezdésben: Mk 3,1-6 (a sorvadtkezű meggyógyítása)
Szombat: Jézus hatalma a lehetetlenben: Mk 5,21- 24.35-43 (Jairus leánya)
Vasárnap 11 óra Úrvacsorás istentisztelet az Újborért való hálaadás alkalmából.

Forrás: www.tirek.hu

 

alt

Mi lenne, ha idén októberben legalább három napig arra fordítanád az idődet, amire való? – kérdezik a 72 óra kompromisszum nélkül szervezői. A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervez, hogy Magyarország fiatalságát arra hívja, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért.

 

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján ünnepli a katolikus egyház Szűz Mária születésnapját. A hagyomány szerint Mária a jeruzsálemi Bethesda-fürdő mellett született. Ezen a napon szentelték fel Szent Anna tiszteletére azt a jeruzsálemi templomot, amely azon a helyen áll, ahol a hagyomány úgy tartja, hogy Szűz Mária született.

 

alt2013. szeptember 15-én, vasárnap 15 órától presbiteri konferenciára várják az érdeklődő lelkipásztorokat, gondnokokat, presbitereket vagy gyülekezeti tagokat a boldvai gyülekezetbe, ahol Dr. Fodor Bertalan tart előadást Fogyasztói és termelői keresztyénség címmel.

 

alt„...én azért születtem, hogy visszamosolyogjak”

  /Mécs László/
Ezt választotta egyik jelmondatául Lippai Csaba görög katolikus lelkész (Sényő), aki Ezüst miséjét tartotta augusztus 04-én Tornabarakonyban. Éppen 25 évvel ezelőtt szentelték pappá Nyíregyházán, majd megkezdte szolgálatát első állomáshelyén, Tornabarakonyban és a hozzá tartozó filiákban. (Rakacaszend, Martonyi)

Ezen a vasárnapon a templomba hívó harangszót közel száz ember fogadta el. A helyiek és családtagok mellett egy autóbusznyi nép a Nyírségből érkezett, hogy részesei legyenek a hálaadó misének és köszöntéseknek.

 
További cikkeink...
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.