• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altEzzel a címmel szervezett rendezvénysorozatot a Szalonnai Református Egyházközség.
2013. június 30-án a hívek, zenebarátok az Abaúji Pedagógus Kórus koncertjén vehettek részt a Szalonnai Református templomban. Az Istentiszteletet követően felemelő zenei élményben volt része a teltházas közönségnek. A koncert a közösségi élmény szerzése mellett az irodalomtörténeti kiállítás népszerűsítésére is hivatott volt.

 

alt

A Bódva völgyi alkotók c. kiállítás a História völgy programsorozat része. A szeretetvendégség közben Laki-Lukács László vezetése mellett lehetett megtekinteni a parókián bemutatott ismerethordozókat.

alt

Többek között Kalász László költőt is megidézi a kiállítás, aki ebben az évben lett volna 80 éves. Erről a későbbiekben Meszesen, az ottani református templomban emlékeztek meg tisztelői.

Perkupa község az Edelényi kistérségben, Miskolctól 49 kilométerre északra, a 27-es főút mentén, a Galyaság peremén, a Vízvölgyi - és a Gelleházi - tető lábától induló patak mentén, az Őr – hegy alatt terül el. Neve szláv eredetű szó, jelentése: keresztárok földhányással. 1919-ben Perkupa és Szalonna községek között húzódott a cseh csapatok demarkációs vonala.

Itt, Perkupán született 1933. február 3-án Kalász László, költő, könyvtáros és pedagógus. Pedagógus diplomáját Sárospatakon szerezte meg 1957–ben Hajdúszováton kezdett tanítani, majd a Borsod megyei Szalonnán lett tanár, 1984-től pedig könyvtáros.

Részt vett a Napjaink című folyóirat szerkesztésében, és a Hetek néven ismert költőcsoport tagja volt.

A megyei lapokban gyakran megjelentek munkái. Irodalmi munkássága elismeréseként Radnóti -, József Attila -, és Szabó Lőrinc díjat is kapott. Fontos számára a szűkebb környezet, verseinek témáját gyakran a táj, a természet szolgáltatja. Kedvelt műfaja a dal, de versei mellett rajzokban és festményekben is megörökítette szeretett lakóhelye szépségét.

1999-ben halt meg Szalonnán, de kérésére szülőfalujában, Perkupán helyezték örök nyugalomra. Tiszteletére 2008-ban emléktáblát avattak a település központjában lévő és a róla elnevezett Kalász László Művelődési Ház falán.
Az emléktáblát valamikor 2010 környékén egyszer tönkretették, a mostani másolat vagy második változat. Az eredeti tábla márványból készült, helyreállítás után a márványt mészkőre cserélté.

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.