• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt„A miskolci Herman Ottó Múzeum muzeológusaként 2011-ben terepmunkát végeztem Bódvavendégiben (Hosťovce, Szlovákia), ahol látóterembe került egy 450 darabos üvegnegatív gyűjtemény, mely azidőtájt egy lakatlanul álló ház padlásán porosodott. A felvételeket Veres József mérnök készítette az 1930-as években. A zömében 9 x 12 cm méretű, gyárilag előállított, zselatinos szárazlemezeket a hagyaték őrzői előbb digitalizálás célából bocsátották a Herman Ottó Múzeum rendelkezésére, a következő évben a teljes kollekciót az intézménynek ajándékozták“- olvashatjuk a húsz tablóból álló vándorkiállítás bevezetőjében.

Június elsején ünnepelte 750. születésnapját Bódvavendégi. Ebből az alkalomból hazalátogattak azok a képek, melyek anno - többek között - itt  készültek.

alt

A Mérnök úr nevéhez műszaki találmányok is fűződnek, de emellett szülőföldjének hírmondójává is vált az akkori eseméyek, arcképek megörökítésével. Az előhívott fotók a következő, tematilus rendben várják, hogy magukra ismerjenek vagy szeretteikre az akkori kortársak: Magyar ruhás lányok - Parasztlakodalom - Torna - Tornai vár - Templomok - Iskolák - Gyerekek - Gépek, berendezések, üzemek - Ünnep - Tornai vásár - Csecsemők. A kiállítás szeretné bebarangolni a környéket, így július 06-án Tornaújfaluban találkozhatunk a kortörténeti dokumentumokkal.


"...Hogy pontosan mikor kezdett el fényképezni, nem tudjuk, de az előkerült üvegnegatívok tanúsága szerint az 1930-as években már aktívan és magas szinten művelte ezt a tevékenységet. A visszaemlékezések szerint maga is készített fényképezőgépet. Nemcsak kirándulásainak helyszíneit és a táj szépségeit örökítette meg, de nagy valószínűséggel megrendelésekre is dolgozott: igazolványképeket, gyerekfotókat készített, valamint családi, közösségi eseményeket is megörökített. Portréfotói társadalmi érzékenységéről és az emberek iránti szeretetéről tanúskodnak, felvételei által emberi sorsok válnak megismerhetővé és kutathatóvá. Több felvétel helyszínét és szereplőit sikerült azonosítani, de számosat még nem. Azzal a reménnyel ajánljuk figyelmükbe a kiállítást, hogy talán Önök is hozzá tudnak járulni a fotókon szereplők azonosításához."

A kiállítás létrehozóinak szándéka az első helyszínen teljesült - tudtam meg Bodnár Mónikától. "A bódvavendégi alkalmon öröm volt találkozni és beszélgetni olyan emberekkel, akik felfedezték magukat a fotókon.Többen is akadtak ilyenek."

 

EMBEREK,HELYEK,ESEMÉNYEK - Válogatás Veres József fotóiból

A miskolci Hermann Ottó Múzeum vándorkiállítása

A kiállítás kurátora: dr. Bodnár Mónika Ph.D

Fotótörténész: Szentesi Edina

Grafikai szerkesztés: Szujó Péter

Digitalizálás: Kulcsár Géza

Kiállítás rendező: Balikó Béla

Nyomtatás: REDON print & dekor (Miskolc)

 

/Címlap fotó: B. Jenei Edit - un. magyar ruha az 1930-as évekből/

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.