• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt2013. április 5-én Bódvalenkén Nemzetközi Romanapot tartottak. Az eseményt Pásztor Eszter nyitotta meg magyar és angol nyelvű köszöntőjével. Beszédében köszöntötte a megjelent 8 ország civil szervezetének vezetőit és dr. Surányi Endrét, a CIB bank elnökét, mint fő támogatót. Ezt követően a település templomának 2 szent képet adományoztak.

A jelenlévőket Bölcskei Gusztáv, református püspök áldotta meg; „Istennek népe áldjon meg téged és erősítsen téged […] adjon nektek békességet”. Beszédében kérte a magyarokat ésalt a romákat, hogy békességben éljenek együtt. A püspök úr áldását a bódvalenkei férfiak zenés műsora következett, melynek keretében a Himnuszt is elénekelték, sajátos feldolgozott formában.

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy a környéken született, ezért jól ismeri a térség problémáit.  Beszélt arról, hogy „a zene, a tánc összehozza az embereket” és, hogyha „összefogunk, lehet több abból, amiből ma még kevés van”. Elmondta, hogy a kormánynak, az egyháznak és a altcivileknek össze kell fogni a hétköznapokban is- bár tudja ez nem mindig sikerül. „Hosszú út áll előttünk, ha jólétet akarunk teremteni”, de azzal bíztatott, hogy a kormány ezen dolgozik.  A miniszter kérte a cigány és a nem cigány magyarokat, hogy éljenek békességben és ennek jegyében javasolta, hogy „a mai nap legyen egy ideiglenes állomás, ahol jól érezzük magunkat”. A Bódvalenkei Asszonykórus éneke zárta le Balog Zoltán beszédét.

Setét Jenő, a kisebbségi jogvédő iroda munkatársa arról beszélt, hogy tudja „nem lehet minden faluból Bódvalenkét csinálni”, de látja, hogy a fejlesztések jó úton haladnak.  Beszélt a roma kultúráról, a cigány mesékről, irodalomról, a művészek kiemelkedő voltáról.  Indítványozta, hogy a romák történelme, a romák kultúrája legyen része a magyar közoktatásnak, hiszen csak így érhető el, hogy ne övezze a roma magyarságot kevesebb megbecsülés.  A cigányságot arra bíztatta, hogy egy emberként zengje és használja a nemzetközi jelszót: Opre roma!

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős európai biztos arról beszélt, hogy magyar kultúra szerves része a roma kultúra. A bódvalenkei házakon lévő freskók ellentétes képet mutatnak a valósággal szemben, ami a roma népesség elszegényedését jellemzi. Bíztatta a cigány magyarokat, közölte, hogy az Európai Unió arra törekszik, hogy feloldja a helyi társadalmakat az örökölt hátrányok leküzdésében.alt

A Romanap számos programmal várta az ide látogatókat. Az európai roma festészetet bemutató szabadtéri kiállítás mellett a Magyar Református Szeretetszolgálat tevékenységei színesítették az eseményt. Az ünnepségen a helyi kézművesek bemutatták alkotásaikat, a bódvalenkei asszonyok a cigány gasztronómia rejtelmeibe vezették be az érdeklődőket és persze elmaradhatatlan volt az egész napos zenélés és táncolás.  Nemzetközi kerekasztal-beszélgetést tartott az ünnepség után 8 ország civil szervezete, melynek keretében ajánlásokat tettek a körülmények javítására.

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.