• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altA Ménes patak völgye felett épült fel a Tornai uradalom egyik központja, Szádvár. Teljes egészében elfoglalja a várhegy sziklás fennsíkját, és ezzel Magyarország legnagyobb várai közé tartozik. Középkori falai, még ma romjaiban is magával ragadóak. A várban tevékenykedő várbarátoknak köszönhetően az erősség egyre szépül, a régészeti ásatásoknak köszönhetően pedig egyre többet tudunk meg róla. A szádvár tanösvényt végigjáró turista megismerkedhet a helyi különleges élővilággal, természeti képződményekkel és nem utolsósorban Szádvár múltat idéző romjaival. Az ösvény elvisz a várba és a vár különleges felvonójához a csigához. A csiga az élelmiszer, a víz, a tüzelőanyag és egyéb ellátmány szállítására lett kiépítve a várhegy meredek északi oldalán.

 

alt

Az évszázadokon át teljesen elhanyagolt vár feltárása, a bozótvágás az állagmegóvás meghozta eredményét. A vár számos részlete vált láthatóvá. Épen maradt lőrések kerültek felszínre, köztük kulcslyuk lőrés, mely a 16–17. században használt szakállas puskák fogadására lett kialakítva. A vár egyes részeit elzáró várkapuk faragott köveiből szintén előkerült pár példány. Ezen kívül érméaltk, különböző díszes kályhacsempék, tűzhelymaradvány került napvilágra. És ez nem minden, a vár feltárása, megóvása tovább folyik. Ezzel egyre jobban megismerjük a vár középkori szellemiségét a várvédők mindennapjait.

 

2013. március 15-én 09:30 órai kezdettel Vártörténeti és régészeti kiállítást rendeznek Szádvárról. A kiállítás március 15-18. között tekinthető meg Szögligeten, a Művelődési Házban. A rendezvényt támogatja a Herman Ottó Múzeum, Szögliget Község Önkormányzata és a Szádvárért Baráti Kör.

 

 

A rendezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!

 

alt

 

Forrás: http://tornavidek.info/

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.