• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altJó hangulat, traktorzúgás, népzene jellemezte 2014. június 21-én a Bódvaszilasi Dutra Barátok Társasága és a Bódvaszilasi Önkormányzat szervezésében létrejövő  II. Bódvaszilasi Gépésztalálkozót. Az eseményre bő számmal érkeztek gépészek, többségében traktorok, de régi idők autóival és motorkerékpárjaival is találkozhattak az idelátogatók az Esterházy-Koós kastély udvarán.

A délelőtti órákban Zoltán atya megáldotta a munkagépeket, majd kezdetét vette a  traktoros és motoros felvonulás, amelynek több állomása is volt.

Először a Szilasi Tájháznál majd a Gyümölcsészeti Hagyományok Házánál, legvégül pedig a Művészetek Magtáránál pihentek meg a gépek.

Az esemény az edelényi népi táncosok előadásával folytatódott.

Egyik legérdekesebb program a rendezvényen a cséplési jelenet bemutatása volt a „bódvaszilasi dutrások” tulajdonában lévő 100 éves cséplőgéppel.

Ezután traktorkoncert vette kezdetét, amely Magyarországon másodszor (először az I. Bódvaszilasi  Gépésztalálkozón) rendeztek meg.

Este 8 órától pedig a Kastély-kertben a Múzeumok éjszakája kezdődött.

Mivel úgy gondolom méltatlanul keveset hallunk a „ bódvaszilasi dutrásokról” így pár kérdést fel is tettem a társaság egyik alapító tagjának Horkay Balázsnak a szervezettel kapcsolatban.

alt

Mikor alakult a Bódvaszilasi DUTRA Barátok Társasága és kinek a kezdeményezésre?Milyen céllal jött létre?

2013 tavaszán Kovács Gergő, Kovács Ákos és jómagam felkerestük Stieber József mezőgazdasági gépgyűjtőt, restaurátort, a Hofherr - DUTRA Emléktársaság ügyvezető titkárát, azzal az indokkal, hogy itt helyben is lennének traktorok és gépészek, akik megmutatnák, hogy kevés pénzből, de a gépek szeretetével és rendszeres karbantartásával is lehet művelni földjeiket, gyarapítani gazdaságukat. Stieber József kötődése a faluhoz csaknem 30 éves, számos rendezvényen megjelent DUTRA UE-28-as felújított traktorával és a szilasi majorján számos mezőgazdasági eszközt, gépet tárol felújítva vagy restaurálásra váró állapotban.

Korábban említetted nekem, hogy sokadik alapító tag vagy, hány fővel indult a társaság és mennyien csatlakoztak hozzá?

Öt alapító tagja van a társaságunknak, és menetközben egy új taggal bővült a szervezet.

Hogyan látod a Bódvaszilason működő szervezetek, intézmények között szoros az összetartás, segítik egymást egy-egy rendezvény lebonyolítása kapcsán?

Szerencsére elmondhatjuk, hogy a Bódvaszilasi Önkormányzat szívesen segíti munkánkat és mint ahogy most is és egy évvel ezelőtt is lelkesen vette ki a részét a Bódvaszilasi Gépésztalálkozó lebonyolításában.

alt

Milyen tervek szerepelnek a Bódvaszilasi DUTRA Barátok Társasága naptárában? Milyen programokra lehet számítani a nagysikerű II. Bódvaszilasi Gépésztalálkozó után a közeljövőben?

Leginkább esedékes mostanában a Zetor Super 50 restaurálása, és ezen kívül régi eszközök felkutatása, és azoknak a restaurálása, valamint több meghívást is kaptunk már falunapokra. Ezen kívül cséplési bemutatóval készülünk Mikóházán és Jászfényszaruban.További eseményekről, tevékenységeinkről pedig saját weboldalunkról tudhatnak meg többet az érdeklődők.

 

 

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.