• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altOrszág(ok)ra szóló kezdeményezés

Amikor öt évvel ezelőtt a szepsi Bódva völgyi és Érchegységi Kulturális Központ megrendezte a viseletes bált, talán nem is gondolták, hogy évről évre egyre népszerűbb és messze földre szóló sikere lesz. Idén azonban már eljutottak oda, hogy néhány későn észbe kapó érdeklődőt vissza is kellett utasítaniuk, mert betelt a bálterem.

A viseletes bál azzal az ötlettel kezdődött, hogy megpróbálják a rejtve maradt régi ruhadarabokat a felszínre hozni. Kupec Mihály, a Bódva völgyi és Érchegységi Kulturális Központ igazgatója elmondta, a viseletes bál fő célja az, hogy mindenki nézzen szét a padláson, a sifonok és komódok fiókjainak mélyén, nem lapul-e ott még egy-egy darab nagyanyáik viseletéből. S míg a bál első két-három évében nem mindenki jelent meg népviseletben, idén már senki sem „merészkedett“ úri mód mutatkozni. Nem csak a magasabb jegyár elkerülése motiválta a laikus közönséget ebben, hanem mert egyszerűen így dukált. Aki nem rendelkezett saját viselettel, az is igyekezett egy-egy táncos ismerősétől, barátjától beszerezni.

.

alt

.

De a rendezvény filozófiája szerint mégsem ez a cél, hanem hogy kutassanak, keressenek eredeti viseletek után.
Az V. Viseletes Bált hivatalosan a Pillanatok című fotókiállítás megnyitójával és egyben a kulturális központ által kialakított galéria avatójával kezdték. A fényképek az elmúlt bálok pillanatait hozták vissza Szenttamási István Tamás és Szilvássy Péter munkái nyomán.
A bálon a talpalávalót mint már annyiszor, most is a Dűvő zenekar húzta, s a házigazda ismét a kiváló szónoki képességekkel megáldott Gyönyörű Zsiga volt. (Hajdú-Bihar megye, Sáránd)

.

alt

.

A bál során felköszöntötték a 60. életévébe lépett Mezei Lajos borzovai hagyományőrzőt, rajta kívül pedig a rendezvényen néhány székely hagyományőrző is részt vett. A több mint félszáz tomboladíj szétosztása után a résztvevők a rogyásig rakott asztal disznótoros finomságaiból válogathattak, amely kalóriákat azonnal letáncolhatták.

.

alt

.

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.